Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των παράνομων χωματερών

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των παράνομων χωματερών

Αρ. Πρωτ. 13047/13.07.2010

Προς Υπουργό:

Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Τσουχτερά πρόστιμα αναμένονται για την χώρα μας μετά την 16η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των παράνομων χωματερών στην χώρα μας. Παρόλο αυτά, η αδιαφορία των αρμοδίων είναι πρωτόγνωρη καθώς δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο για την επίλυση του θέματος. Συγκεκριμένα, 42 παράνομες χωματερές είναι ενεργές στην Κεντρική Μακεδονία.

Οι επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην οικονομία της χώρας μας είναι δραματικές, καθώς από την 16η Ιουλίου η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώνει μετά από την καταδικαστική απόφαση των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε παράνομη χωματερή.

Το ποσό είναι υπέρογκο, αλλά η αδιαφορία και η αναλγησία του αρμόδιου Υπουργείου, που ευαγγελίζεται την πράσινη ανάπτυξη, ακόμα μεγαλύτερη. Τα συνολικά ποσά που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα μας για τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την δημιουργία έργων υποδομής, χωρίς να αναγκάζεται η χώρα μας να δέχεται συνεχώς καταδικαστικές αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα των παράνομων χωματερών και να σταματήσει η χώρα μας να δέχεται καταδικαστικές αποφάσεις και να πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα;